Hogeschool Utrecht

Af Jesper Rud Jager, TVM

Udveksling efterår 2017.

 

Her er et par ord om mit ophold, til dig der selv går med tanken om at tage af sted.

For det første vil jeg foreslå dig at læse om andres oplevelser og erfaringer ved udvekslingsophold. Det er du jo allerede i gang med, så det første skridt i den rigtige retning er taget.

For det andet, hvis du overvejer at tage til Holland, så er Utrecht en forrygende studie by. Den minder mest om Århus, hvorimod Amsterdam er bedre sammenlignelig med København. Jeg studerede på ICM (International Communication and Media) linjen, og der er mange givende og relevante fag hvis du som jeg er TVMér.

 

Jeg havde fagene:

Humanities.
Human Centred Design.
Digital Media Design.
Storytelling in praxis.
Media trends and analysis.
Psychology of Social media.
Dutch.

 

Jeg vil ikke komme så meget ind på hvert enkelt fag, men en vigtig ting, som jeg ikke selv var opmærksom på, da jeg valgte fag, er det meget varierende niveau. Nogle af de fag jeg havde valgt så som Humanities og Digital Media Design er førsteårs fag. Jeg kom derfor i klasser hvor gennemsnitsalderen var omkring 19, og hvor de alle lige var startet som jeg. Dette kan være en udfordring, da der er meget gruppearbejde i fagene, og det er sjældent man får lov til at sammensætte grupperne selv. På den anden side er kravene heller ikke så høje, så det kan være en fordel at vælge et enkelt førsteårs fag i første blok, så du stille og roligt kan vende dig til niveauet og de nye omgivelser.

Klasserne er faste klasser, hvor man kommer ind i de timer man har valgt, derfor er der heller ikke som sådan nogen klassekammerater, men derimod en masse forskellige studerende man møder på kryds og tværs af holdene. I mine klasser var der typisk tre til fire udvekslingsstuderende, og grupperne blev oftest fordelt så der ikke var udvekslingsstuderende i samme grupper. På den måde kommer man i kontakt med nogen af de elever der går fast på den 4-årige ICM linje.

Personligt havde jeg fået mere ud af at være i en fast klasse, da jeg var bosat i Amsterdam. Jeg vil fraråde at bo i Amsterdam og studere i Utrecht, det er ikke mere end 20 min i tog, men du vil helt sikkert gå glip af en del socialt, ved at være afhængig af tog osv. Derudover er transporten også en betydelig udgift, jeg betalte omkring 120€ om måneden for transporten, og det var med et OV-chipkort, som er det mest praktiske at have.

Derfor vil jeg anbefale at finde en studiebolig med andre studerende, der er forskellige tilbud, men du skal være tidligt ude for at sikre dig en plads.

Der er meget gruppearbejde og jeg havde undervisning, både klasse og forelæsninger, ca. 12-16 timer om ugen, de var fordelt over 4 dage så jeg havde fredagene fri, det variere dog alt efter hvilke fag du vælger. Der er tid nok til at arbejde på projekterne på skolen, hvor der er fine rum til gruppearbejde.

Jeg valgte at følge et Hollandskkursus, det var tirsdag og torsdag fra 17-19. Det var meget givende, og det var i en fast klasse, med elever fra forskellige linjer. Jeg var på et tysktalende hold, og jeg vil anbefale dette, da niveauet på det andet hold er meget lavt.

 

Jeg kan varmt anbefale Universitet, der er kompetente lærer, og mentalitet ligner meget den dansk. Så hvis du drømmer om at komme på udveksling, men stadig gerne vil fastholde kontakten til Danmark vil jeg anbefale Holland. Halvanden time med flyveren og du er i Danmark igen, hvis hjemveen skulle trykke, eller der er en fødselsdag du ikke vil gå glip af.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *