QUT, Brisbane, Australien

Af Stine Larsen, ID

G’day mate,

Den hilsen kan du lige så godt vende dig til at høre, hvis du ender med at tilbringe din udveksling i Australien. Deres charmerende, dovne og lidt svære dialekt. Til gengæld er Australierne af væsen ikke svære. Vend dig til at drøfte dine kommende rejseplaner, flirts, skoleopgaver med kassedamen nede i Woolies*. Alle elsker smalltalk!

Sådan var det hvert fald i byen Brisbane, hvor jeg lige har tilbragt mit 3. Interaktivt design-Semester på Queensland University of Technology. Læs med og lad mig give dig et indtryk af min skoletid her.

*Tillykke, du har lige lært dit første Aussie slang ord. Woolies = Woolworths (supermarked).

Brisbane by night

Universitetet
Queensland University of Technology (QUT) er med sine ca. 50.000 studerende fordelt på 3 campus områder i Brisbane. Jeg studerede på to af dem. Den største campus er lokaliseret centralt i Brisbane CBD med nabo til botanisk have og er af denne grund kaldt Gardens point. Et godt sted at studere og hænge ud! På denne del af campus studeres alt fra jura til spiludvikling til økonomi.

Det andet campusområde jeg havde timer på ligger i området Kelvin Grove, hvilket også er navnet på denne campus. Derude studerer alle de kunstneriske typer, så du går side om side med performance dansere og snedkere, og lokalerne er ofte åbne med store glaspartier, så man kan følge med i, hvad der sker overalt. Åbent og artsy!

Flere gange ugentligt er der arrangementer og underholdning på skoleområderne, som lige kan give et afbræk fra lektielæsningen på biblioteket. Det kunne være maori optræden, musik eller madboder. I eksamenstiden var der et koncept kaldt ”Puppies and pancakes”, hvor man kunne blive afstresset ved at klappe hunde(!!) mens man får serveret pandekager (!!!). Hvor fedt er det lige?

Derudover sker der masser af andre ting på uni. Nogle af de tilbud du ellers stærkt burde overveje at gøre brug af er sportsholdene, baren og invitationerne til de forskellige bal.

Skolekultur
Skolekulturen er selvfølgelig meget anderledes på QUT end på DMJX ­– dels på grund af størrelsesforskellen. QUT’s undervisning foregår som de klassiske universiteter med store åbne foredragssale, som man selv vælger om man vil møde op til eller gå fra midt i det hele. Og hvis du ikke lige ’når’ din lecture, så har du muligheden for at gense den på din computer, når den optagede version senere oploades på skolens hjemmeside. G-e-n-i-a-l-t!

Og så er der jo lige aldersforskellen… Hvert fald for mit vedkommende. Jeg er selv 26 og studerer på bachelorniveau, hvilket størstedelen dernede gør, når de er 19-21 år. Der er bare et andet lydniveau og arbejdsmoral, og man skal lige vænne sig til at være alderspræsident i klassen.

Fag
QUT har et stort udvalg af fag, så brug tid på at sætte dig ind i dem i din ansøgningsproces. De er ærligt talt en kæmpe jungle at finde rundt i, da man kun kan læse en tekst om fagene, hvilket kun giver et overordnet og meget teoretisk billede af, hvordan timer og udbytte er. Jeg fik dog det indtryk dernede, at hvis jeg ville have skiftet fag efter opstart, så havde det vist ikke været det store problem, så længe det var indenfor de første par uger. So no worries.

Mit fagmæssige fokus i forbindelse med min udveksling var primært at dygtiggøre mig i animation og motiondesign, og jeg endte derfor ud med at have disse 4 fag:

Drawing for 2D animation, 3D animation 1, Animation and Motion Graphics og Interactive Narrative design.

Det kan betale sig at være i god tid, når fagene bliver frigivet, da der ofte er flere forskellige dage og tider på dagen at vælge imellem, og du selv skal sammensætte dit ugeskema ud fra tidspunkterne. Jeg selv havde kun skoletimer mandag til onsdag. Hvilket jo er helt win-win, hvis man gerne vil tage på forlænget weekendtur 😉 Tip givet videre!

Socialt
Skolen havde en del intro events i starten, men fulgte også godt op i løbet af semestret med begivenheder specifikt for internationale. Det var en rigtig god måde at møde nye mennesker på, da alle var ’nye’ og sultne efter at få nye bekendte. Mine bedste venner blev dem jeg mødte i starten og de var stort set alle internationale studerende.

Et godt tip er at tage masser af initiativer og inviter folk, især i starten, så bliver du også selv inviteret næste gang. Og alle er klar på eventyr!

Mine generelle råd til udveksling:

  • Søg legater. Det kan hurtigt blive en meget fin timeløn at få skrevet den ansøgning. Og det er DYRT at bo i Australien.
  • De oplagte skoleboliger er en nem all-inklusive løsning, men ofte rigtig dyre. Min anbefaling er klart at kigge efter værelser i fælleshuse i forstæderne. Vær her opmærksom på, hvor tæt du er på gode transportforbindelser til skole og stationer.
  • Sæt dig ind i datoerne for henholdsvis ansøgning af fag, samt hvornår de frigøres på QUT’s hjemmeside, så du kan sammensætte et godt ugeskema! Det er først til mølle!
  • Planlæg så vidt muligt at have din lecture FØR dine workshop/tutorial timer, da underviserne vil gennemgå stoffet fra lecturen i disse, og du vil vide hvad de snakker om.
  • De anbefalede bøger var for mit vedkommende ikke et must, og jeg levede smertefrit uden.
  • Deltag i (især intro) begivenhederne og tilmeld dig en sport på uni, så møder du nemt nye mennesker.
  • Øv dig i at smalltalke. Du får brug for det i offentligheden 😉 OG du bliver en haj til engelsk!
  • Besøg forstæderne i Brisbane. Personligt synes jeg, at de havde meget mere at byde på end CBD. Gode cafeer, markeder og vibes.
  • Rejs rundt bagefter! Og planlæg ikke alt for meget med det samme, da du garanteret gerne vil opleve tingene med dine nye venner, når I snart alle sammen spredes fra alle vinde! <3
  • TAG AFSTED! Hvornår får du igen muligheden for at tage et halvt år ud af kalenderen til at bo, opleve, møde og studere i en anden kultur på den anden side af verden?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *