Ryerson University, Toronto, Canada

Af Tobias Lassen, Fotografisk Kommunikation

I januar-maj 2017 var jeg på udveksling i Toronto, hvor jeg studerede Photography Studies på Ryerson University.

 

Jeg var så heldig at finde et værelse hjemmefra gennem en ven, der tidligere selv havde været på udveksling i Toronto. Jeg delte et lille byhus sammen med to canadiere i kvarteret Little Portugal. Det er på alle måder noget, jeg kan anbefale. Det er en god måde at opleve det ”lokale” Toronto på og få nogle canadiske bekendtskaber og tips. Downtown Toronto er et meget lidt hyggeligt, skyskraber-Times Square-agtigt shopping område, som er sjovt at besøge, men knap så fedt at opholde sig i hele tiden (det er også her, man studerer). Hvis man ikke lige har en ven magen til min, kan man prøve de mange Facebook-grupper eller sider som torontoroommates.ca, kijiji.ca og selvfølgelig AirBnB.

Det fede ved Toronto er, at byen har vildt mange forskellige kvarterer med hver sine personligheder at gå på opdagelse i. Det er især kvartererne nord og vest for downtown som Little Portugal, West Queen West, Little Italy, Kensington Market og Parkdale, som jeg helt klart synes er fedest at bo og opholde sig i med charmerende, sjove små butikker og kaffebarer (og så lige LGBTQ-kvarteret The Village ved Church St øst for downtown). Jeg vil anbefale at prøve at bo indenfor Bloor St mod nord / Lansdowne Ave mod vest / Sherbourne St mod øst, for ikke at få bruge for meget tid på offentlig transport (der fungerer meget bedre end de lokale elsker at brokke sig over 🙂 Der er bus, metro og sporvogne, og man finder hurtigt ud af, hvad der kører hvor. Jo, der er trængt i myldretiden, men det må næsten forventes, når en by næsten har et indbyggertal på størrelse med Danmarks).

 

At der er masser at opdage i Toronto er også fedt, fordi semestret er ret kort og intenst og der ikke er meget tid til at rejse rundt i landet. Vi havde én uges ferie, mens jeg var der, og da afstandene er store og indenrigsfly dyrt, nåede jeg kun nogle små ture nær Toronto. I weekenderne kan man fx nå til Niagara Falls og Scarborough Bluffs. I ferien besøgte jeg Montreal og Quebec. Har man tid og råd tror jeg, det er ret fantastisk at flyve over og opleve Vancouver og nationalparkerne vestpå.

 

Man bliver tilbudt et par Skype-samtaler med Ryersons udvekslingskoordinator inden man ankommer. Det er ret fedt. Han kommer både med generelle tips og oplysninger, men også specifikt med hensyn til bolig. Han spørger, om man er interesseret i at få et klubværelse tæt på campus. Jeg svarede nej, da jeg var helt sikker på, jeg hellere ville finde noget ude i byen og få nogle lokale bekendtskaber frem for at bo med de andre udvekslingsstuderende, som man alligevel møder til en masse exchange-arrangementer. Dem, jeg talte med, som boede der, sagde at det var fint nok, men lidt beskidt, spartansk og dyrt til prisen. Og downtown er som nævnt ikke det mest hyggelige kvarter i Toronto.
Downtown er også området, hvor Ryerson University holder til, spredt ud over en del, for det meste ret nye, store bygninger. Som fotografistuderende kommer man mest til at være på School of Image Arts, der er en stor bygning kun dedikeret til studier for fotografi og film (!). Rigtig fine forhold i forhold til leje af udstyr, print, computere etc. Skolen ligger belejligt 5 minutters gang fra ”Torontos Times Square” og centrale knudepunkt, Yonge-Dundas Square. Skolen har sin egen kaffebar, Balzac’s, der serverer rigtig god kaffe. Overfor skolen ligger endnu en stor bygning, Ryerson Student Centre, med bl.a. bibliotek, læsesale og en Starbucks.

 

Som fotografistuderende vælger man først fag, når man er ankommet. Søg derfor om forhåndsgodkendelse på alle de fag, der står listet på Ryersons hjemmeside. Ryerson anbefaler, at udvekslingsstuderende vælger 4 fag. Som fotografistuderende er det vigtigt, at du alligevel vælger 5 – med mindre du, som jeg, hellere vil erfare bittert, at du må tage et ekstra fag hjemme senere. Ryersons udvekslingskoordinator præsenterer dig for en fagpakke, hvor du skal vælge 2 eller 3 fag fra en lille obligatoriske gruppe, og det samme fra en stor gruppe af valgfrie fag. Jeg valgte følgende fag:

Visual Studies III

Fag fra den valgfrie blok af fag, undervist af kunstneren Max Dean. Uformel rundkreds-/klasseundervisning med ca. 25 studerende på holdet.

Max bad os om at lave 4 kunstneriske værker i løbet af semestret ud fra fire meget åbne briefs: en fortolkning af ordet ‘selfie’, et performanceværk, et værk hvor vi skulle ændre formatet midtvejs men beholde samme idé, og et “Mount Everest”-værk, dvs. et stort finaleprojekt.

Max er rigtig god til at skabe et trygt, hyggeligt og inspirerende rum, hvor han bruger de studerendes værker til at starte samtaler og diskussioner om værkerne og kunst generelt. Det er meget spændende og givende. De canadiske studerende er dygtige til at tænke udover fotografiet som format og jeg fik selv afprøvet formater og genrer, jeg ikke havde kastet mig ud i før, hvilket var meget inspirerende.

 

Photography Production

Et fag fra den gruppe af fag, som var obligatorisk at vælge fra. Undervist af fotojournalisten Christopher Manson. Klasseundervisning med ca. 20 studerende.

I dette fag skulle vi i løbet af semestret lave to større kunst-projekter. Det første projekt var en iscenesat fotoserie med et filmisk udtryk og et valgfrit tema med gennemgang i klassen. Det andet var et hybrid-projekt, hvor vi skulle enten integrere eller helt erstatte fotografiet med andre formater/elementer, og udstille til sidst. Tema var igen valgfrit.

Undervejs i projekterne viser man ‘work in progress’, snakker om temaer med underviseren og de andre studerende og udvikler en skriftlig ‘artist statement’, der er en refleksion over ens værk og koncept.

Christopher er en meget engageret underviser, der præsenterer de studerende for en masse fotografer, kunstnere, værker og projekter som inspiration. Han interesserer sig for de studerendes projekter og kommer hele tiden med inputs, både i og udenfor undervisningen.

 

The Expanded Image

Endnu et fag fra den obligatoriske gruppe af fag. Klasseundervisning med ca. 20 studerende.

Faget er et videofag. Det er mit indtryk, at de fotografistuderende på Ryerson arbejder en del mindre med levende billeder end vi gør på Fotografisk Kommunikation. De studerende var gode til at udvikle koncepter og underviseren kommer med gode inputs, feedback og inspirationskilder. Men selve produktionen er på et lavere niveau end herhjemme.

Vi havde to projekter i løbet af semestret, hvor man selv kunne bestemme om udtrykket skulle være kunstnerisk eller kommercielt. Et videoprojekt med temaet ‘bevægelse’ og et udstillingsprojekt, hvor man skulle bruge videomateriale som en del af en fysisk installation. Jeg synes, begge projekter var givende i forhold til at udforske levende billeder som kunst fremfor noget kommercielt kommunikerende.

 

Advanced Topics in Film History and Theory – Queer Cinema

Fra gruppen af valgfag. Akademiske forelæsninger og skriftlige essays. Undervist af forskeren Ger Zielinski.

Jeg valgte dette fag, da jeg selv interesserer mig meget for queer kultur, LGBTQ-historie og art house cinema. Det var ret fantastisk og vildt spændende at have muligheden for deltage i dette fag, der ligger langt fra den mere praktiske og konkrete måde at tænke fotografi på Fotografisk Kommunikation.

Gennem forelæsninger, filmvisninger og essays behandlede og analyserede man LGBTQ-historie, -cinema og -æstetik.

Ger var super dygtig til at skabe en uformel stemning i forelæsningsformatet og til at formidle det tunge, akademiske stof for os, der ikke er så vant til det.

 

Jeg tror, der var omkring 30 forskellige fag at vælge mellem i fagpakken, så der er stor mulighed for selv at forme det faglige på udvekslingen, hvilket er vildt fedt. Ulempen er, at man, fremfor at have en stamklasse, hele tiden er sammen med nye studerende, hvilket gør, at det sociale kræver en ekstra indsats. Til gengæld bliver man meget tætte med de andre udvekslingsstuderende på fotografi, da Ryerson modtager en del færre af disse om foråret. Endnu en grund til at prøve at finde nogle canadiske roommates. Generelt er alle fag med en meget mere kunstnerisk og akademisk tilgang til fotografiet end på DMJX, hvorfor de canadiske studerende måske også er på et lavere teknisk niveau. Undervisningen fejler dog intet overhovedet.

 

Tips:

* Alkohol – lidt ligesom Sverige har Systembolaget, har staten Ontario ’LCBO’ der står for langt det meste salg af alkohol (ret dyrt og lidt besværligt)

* Tag en billig kasinobus til Niagara

* Husk, at der ofte kommer tax og/eller drikkepenge oven i beløbet

* ’No Frills’ er det billigste supermarked, ’FreshCo’ lidt lækrere og lidt dyrere, og ’Loblaws’ det dyreste med flest specialvarer

* Chinatown er dit sted, hvis du leder efter dumplings, billige ting og grønthandlere

* Husk at tage en transfer eller POP (proof of payment) ticket, når du bruger offentlig transport

* Regn med københavnske priser på transport, husly, mad etc.

* ’Dollarstore’ = canadisk Tiger-butik (ligesom Chinatown også et godt sted til diverse billige ting)

* Husk at drikke masser af billig kaffe (og savner du dansk-ish kage, så besøg ’FIKA Café’ i Kensington Market)
* Spis ude ofte! Torontos mega mangfoldige befolkning har betydet, at der er en fantastisk madscene fra hele verden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *