Ryerson University, Toronto

Af Nanna Jakobsgaard (journalist)

Jeg er så glad for, at jeg valgte Canada, Toronto og Ryerson University og tilmed fik pladsen. Det har været fire helt vildt spændende måneder, og jeg har lovet mig selv, at jeg helt sikkert skal tilbage til byen en dag.

Toronto er lige så spraglet og mangfoldig, som man hører. Samtidig er den super alsidig, og jeg nød at opleve total sommeragtig LA-stemning i september, et meget smukt efterår og til sidst snehvid vinter og nætter med ned til -20 graders frost. Jeg var også overrasket over, hvor nemt det var at finde rundt – og på den måde følte jeg mig rigtig hurtigt hjemme.

Jeg havde ikke nerver til først at finde et sted at bo, da jeg landede i Toronto. Derfor søgte jeg på nogle af de forskellige student residents i byen, og jeg var heldig at få et værelse på Tartu College som ligger på Bloor Street West. Det er en god placering på en ret hip gade! Centralt, men stadig roligt, lige ved en subway-station (man kan også gå til Ryerson på 25 min) og alligevel noget andet end Downtowns blinkende lys og glasfacader med små træer, gode restauranter og små sjove butikker.
Man deler køkken med fem andre, og de kan godt være unge og går højst sandsynligt på University of Toronto, som ligger lige overfor Tartu. Men jeg var nu ret heldig med mine suitmates og var rigtig glad for at bo der.

Jeg mødte hurtigt en masse gode Ryerson-folk i samme situation som mig selv, da universitetet holder en god introdag for udvekslingsstuderende (generelt er de ret gode til at tage imod os – der er fx også skypemøder med en koordinator, inden man rejser derover).

Jeg fik både venner, der var yngre end mig, på alder med mig og ældre end mig – så skrønen om unge labaner er meget, hvad du selv gør den til.

Jeg valgte at følge fire fag, selvom jeg som 8. semester-studerende egentlig kun behøvede at følge tre. Det var mest, fordi jeg fandt så mange spændende fag, jeg gerne ville udforske. Men jeg ville også gerne have muligheden for at droppe et fag, hvis jeg fandt ud af, at det ikke var mig alligevel (det kan man nemlig, helt frem til november) – og så stadig være sikker på, at jeg havde ECTS-point nok med hjem. Jeg droppede dog aldrig nogle af fagene og har været rigtig glad for dem alle.

Mit eneste journalistiske fag var det nyoprettede ”Queer Media”, som var en blanding af et journalistfag og historiefag, der gik helt i dybden med LGBT-historien helt fra Stonewall og op til i dag. Det har virkelig været en øjenåbner for mig, og læreren Andrea Houston er så entusiastisk og vidende. Hun formåede at hive nye, relevante guestspeakers fra LGBT-miljøet ind i klassen hver uge, og jeg gik berørt derfra efter hver time.

Jeg valgte at prioritere fag fra andre fakulteter over flere journalistfag, fordi jeg havde læst mig til, at niveauet ikke var det højeste i journalistfagene. Det passer sikkert i nogle fag, da man som udvekslingsstuderende er registreret som undergraduate og kan komme til at gå på et ”begynderagtigt” hold. Men jeg tror nu også, der er nogle fag, der er gode nok. Fx fotojournalistik-faget for begyndere, som jeg også gerne ville have haft.

I stedet havde jeg et sociologifag om populærkultur, hvor vi diskuterede alt fra Barbie-dukker til culture jamming. Et fag med fokus på life-writing kaldet ”Auto/Biography”, som sikrede, at jeg fik læst fire selvbiografier på engelsk i løbet af tre måneder og gav mig en meget mere kritisk tilgang til min læsning. Sidst men ikke mindst havde jeg ”Visual Storytelling on the Web”. Jeg troede, jeg ville lære mere teoretisk om mange digitale fortællinger, men i stedet lå fokus hele tiden på mit eget projekt. Jeg vidste ikke, at det var et fotofag, da jeg valgte det, og derfor var jeg udfordret på skills og kreativitet – men takket være en del sparring med min dygtige lærer blev det et superfedt og lærerigt forløb.

Jeg er rigtig glad for, at jeg valgte fag ud fra, hvad jeg havde lyst til at lære noget om i stedet for at lade min fornuft styre. Der er så meget fedt og anderledes at vælge imellem, og det gjorde mit udvekslingsophold det mest kreative semester, jeg har haft i min tid på DMJX.

Ud over at studere brugte jeg min tid på at udforske Torontos mange forskellige kvarterer, gå til koncerter, spise på gode restauranter, se mine Toronto-venner, gå til ishockey, basket ball og baseball-kampe og besøge lidt steder tæt på Toronto. Jeg var i nationalparken Algonquin i min reading week og i Montreal en weekend – og jeg havde også tid til at have besøg af min kæreste i to uger og en veninde fra USA. Jeg behøvede ikke meget mere rejseri end selve opholdet i Toronto. Det var stort nok for mig,  men mange rejste en masse – til New York, Chicago, Mexico, Cuba og Canadas vestkyst, som skulle være ufattelig smuk. Det er alt sammen ikke mange timer væk i fly.

Hvis du overvejer det, så tag af sted. Det var virkelig en stor oplevelse at finde fodfæste i en helt fremmed by og få skabt sig et lille liv der.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *