AUB, Beirut

Af Thomas Bruun, journalist

Store oplevelser på grænsen til Syrien

Hvis du overvejer at tage på udveksling, så gør det. Længere er den ikke. Udveksling er en helt fantastisk måde at opleve et land på og en uforglemmelig oplevelse – og så bliver det sandsynligvis de fedeste måneder i hele din uddannelse.

Og hvis du overvejer at tage til Mellemøsten, så tag til Beirut i Libanon.

Libanon er et relativt lille og sikkert land i et af de mest spændende områder i verden. Til syd grænser landet mod Israel (som af mange libanesere ses som landets største fjende), og resten af landet er omkranset af Syrien. Man befinder sig altså i midten af orkanens øje, og rent journalistisk bliver det ikke mere aktuelt og spændende. Herudover er landet gudesmukt, maden er fantastisk, menneske er varme, og der venter dig et utal af store oplevelser. Du kan blandt andet stå på ski og ligge på stranden på den samme dag.

Du kommer til at gå på det amerikanske universitet i Beirut – normalt bare kaldet AUB – som er et lille stykke paradis i en by, der ellers er ret forurenet. Campusområdet er som taget ud af en amerikansk film med masser af unge, smukke mennesker og alt lige fra Rugby-teams til musikstuderende, som laver events henover semestret. Beirut som by er en stor oplevelse. Den er charmerende på sin egen måde, og oser af historie – blandt andet ved at af sporene efter tidligere tiders konflikter og krige stadig kan ses overalt i bybilledet. Nattelivet er enestående, og det er super nemt at både nye mennesker i byen. Beirut er heller ikke større, end at du ofte vil ramme ind i de samme mennesker.

I forhold til det faglige indhold, så var jeg positivt overrasket over niveauet på universitetet. Jeg havde ikke de store forventninger, og det er også muligt at bestå sine eksamener uden den helt vilde indsats. Personligt brugte jeg dog en del tid på skolearbejde, da jeg havde nogle fantastiske fag og nogle overvejende rigtig gode professorer.

Jeg var afsted på mit syvende semester, og jeg tog fem fag. Det kan være en god idé at sætte sig lidt ind i de forskellige fag, der bliver udbudt, inden man tager derned og så forhåndsansøge de fag. Dermed er chancen for, at man får nogle gode fag betydeligt større. Derudover skal du også udnytte add-and-drop ugen, hvor du kan prøve så mange forskellige fag, som du vil. Mine fem fag var:

MCOM263 “From Telegraph to Twitter” med May Farah. Faget handler kun meget lidt om telegrafen og Twitter, men det er derimod et fag om mediehistorie – helt tilbage fra hulemalerierne og helt frem til Virtual Reality i dag. Det var det fag med mest hjemmearbejde, men det kan helt sikkert anbefales. Generelt kan det anbefales at gå efter professor May Farahs fag, da hun er en utrolig god underviser.

MEST201 “Introd. to the Middle East” med Nadya Jeanne Sbaiti. Et rigtig godt fag, som både kigger på den historiske, politiske og sociale baggrund for det moderne Mellemøsten. Hver uge gennemgår man et nyt land, og det er meget lærerigt. Professoren er virkelig god.

PSPA213 “Intr. to International Pol.” med Coralie Hindawi. Et introduktionsfag til international politik. Underviseren er rigtig god, læsematerialet er letforståeligt og overskueligt, og så er der altid gode diskussioner i timerne, som ofte tager sit udgangspunkt i, hvad der foregår i Mellemøsten. Faget kan helt klart anbefales, hvis man er bare det mindste interesseret i internationale forhold.

PSPA253 “Politics & Govern: Middle East” med Ali Fadel. Faget handler om de politiske strømme i Mellemøsten, og en stor del handler også om regionale og internationale organisationer som Islamisk Stat og Al-Qaeda. Emnerne er spændende, men professoren er virkelig dårlig, så tjek lige, om det stadig er Ali Fadel, der har faget. Hvis det er, så vælg noget andet.

MCOM295A ”Media Lab: Media Brown Bag” med Toni Tapani Oyry. Faget er faktisk et seminar, som består af en ugentlig time, hvor en medieperson kommer og fortæller om deres arbejde og deres baggrund, og så skriver man bagefter en mindre tekst om deres oplæg. Vi havde besøg af alt lige fra en radio producer fra BBC, til en dokumentarist fra Al Jazeera, og til reklamefolk og PR-chefer fra nogle af de største kommunikationsvirksomheder i Mellemøsten. (Det skal lige nævnes, at jeg ikke fik faget godkendt, men at DMJX godtog, at jeg nøjedes med de fire andre fag. Jeg valgte dog at gennemføre faget alligevel.)

I forhold til sikkerheden, så er det selvfølgelig lidt mere usikkert i Libanon end i Danmark. Der er rigtig mange militære checkpoints, politiet bærer maskinpistoler, og der er områder af landet, man ikke skal tage til uden folk, der kender områderne. Når det er sagt, så har jeg på intet tidspunkt følt mig usikker eller truet under mit ophold, og det mest usikre er ubetinget trafikken.

I forhold til bolig, så lad vær med at bo på campus. Det er dyrt, det er kedeligt, og så kommer du til at leve i en boble. Vent i stedet til at du kommer derned, og bo i starten på et hostel eller AirBnb, indtil du finder en lejlighed. Hamra (hvor AUB ligger), Gemmayzeh, Mar Mikhael og til dels Achrafieh er de områder, hvor flest vælger at bo. Det er relativt nemt at finde et værelse, så lad vær med at gå i panik over, at du ikke har et sted, inden du kommer derned. Priserne er dog cirka det samme som i Danmark. Et værelse ligger normalt mellem $350 og $700 pr. måned.

Lad vær med at søge et studievisum, men tag derimod derned og få et turistvisum ved ankomst, der gælder i to måneder (der står én måned i passet, men det gælder for to – der giver ingen mening, men sådan er Libanon). Du kan så få de to måneder udvidet til tre ved at besøge General Security, og inden de udløber tager du bare et visit til Jordan, Dubai eller helt tredje sted, og så får du et nyt turistvisum, når du lander i Beirut igen.

Der er to krav, du skal opfylde, for at du kan komme på udveksling på AUB. Det ene er, at du skal have et snit på DMJX på 7. Det andet er, at du skal tage en TOEFL test eller lignende test. I forhold til testen vil jeg anbefale, at man begynder at øve sig i god tid, da den er ret svær.

Endelig er der bare at gentage, at udveksling er helt fantastisk, og at det ikke kan anbefales nok. Så tag nu bare afsted!

Skriv endelig til mig på thomasb@mail.dmjx.dk, hvis du har nogle spørgsmål eller brug for gode råd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *