University of Hong Kong

Af Rita Gunnarsdóttir Dam (journalist)

Hong Kong – En international metropol midt i Asien

Forestil dig New York, blot med bjerge inden for få kilometers afstand og med et lidt større udvalg af asiatiske lækkerier – så har du Hong Kong. Det er nemt at komme til at holde af civiliserede Hong Kong med den blinkende skyline, den velfungerende offentlige transport og de kulturelle sammensmeltninger. Hong Kong er en fantastisk blanding af natur og storby, og så er den også et samlingssted for en masse forskellige kulturer. Da det er en tidligere engelsk koloni, er det forholdsvis nemt at gebærde sig rundt, da de lokale taler nogenlunde engelsk, og så er skilte og vejnavne også at finde på engelsk.

Skolen: I starten kan det være svært at gå fra at være skrivende journalist på et medie til at skulle tænke mere akademisk og læse en masse (teoritunge) tekster. Det hjælper dog, når man har valgt et fag som ‘Feature Writing’, som viste sig at være meget praktisk. Her blev vi undervist af en dygtig amerikansk journalist, der tidligere har arbejdet for Wall Street Journal. Vi lærte om feature-genren og var ude at interviewe en del mennesker til vores to artikler. Som journaliststuderende kan man få godkendt en bred vifte af fag, det er bare med at være kreativ. Jeg valgte selv:

Press. politics and government – vi diskuterede forholdet mellem stat og medier. Interessant nok.

Sexuality, Identity and Culture – mit ‘joker-fag’ som jeg kaldte det. Sjovt fag, hvor vi snakkede om homoseksualitet, heteroseksualitet og bare generelt om, hvordan vores seksualitet former vores identitet.

Perspectives on Crime and Deviance – jeg har en forkærlighed for krimi-området, så det var interessant at have et kriminologi-fag, hvor man så på årsagerne bag forskellige typer af kriminalitet.

Der er en del læsning til alle fag, men kan man sagtens klare sig uden at gennemgå teksterne slavisk. Mine to eksamener var meget nemme, da der var valgmuligheder.

University of Hong Kong har et fantastisk studiemiljø. Skolen er meget moderne og ny med store åbne og grønne arealer, der kan få DMJX-bunkeren til at ligne en grå fængselscelle. Bortset fra aircondition, der er skruet op på max i klasselokalerne, er der ikke meget negativt at sige. Og så er der studierabat på Starbucks!

Jeg vil råde folk til at få et Octopus-card med studierabat, så det er billigere at køre med metroen. Offentlig transport er i forvejen billig i Hong Kong, men med studiekortet bliver det endnu billigere. Man kan tage shuttle-busser til og fra skole, hvilket er den billigste må at transportere sig på, hvis man bor uden for campus, som jeg gjorde. Hong Kong er en forholdsvis dyr by, så det kan være en god idé at spise på campus. Ellers så udforsk de lokale restauranter og de forskellige ‘cooked food centres’, som findes forskellige steder i byen. Her kan du få lokal og lækker mad til billige penge.

Det sociale: Hvis du virkelig vil være social, så skal du bo i en af studieboligerne og helst en af dem med deleværelse. Jeg boede selv i Student Flats, hvilket på ingen måde er prangende, men man lærer en masse nye mennesker at kende ved at dele værelse. Derudover er det også godt for pengepungen at vælge en studiebolig. Jeg gav i alt 5000 kroner for de fem måneder, jeg boede der. Huslejen i Hong Kong er sindssyg,- dyr så ville ikke engang overveje en lejlighed i byen. Der er en masse sociale arrangementer i starten, hvilket er en god idé at tilmelde sig. Ellers var der en stor tradition for at tage i byen onsdag eller torsdag, hvor der er ‘Ladies Night’ i henholdsvis Wan Chai og Lan Kwai Fong. Hestevæddeløbet i Happy Valley er også interessant at tjekke ud, og det er en god mulighed for at møde nye mennesker. Jeg har hørt fra tidligere udvekslingsstuderende, at det kan være svært at komme ind på de lokale – her mener jeg både Hongkongere og kinesiske studerende. Det vil jeg til dels give dem ret i. Jeg delte værelse med en kinesisk pige og en finne, som jeg blev meget tæt med. Og så boede der to kinesiske piger i værelset ved siden af, som jeg også blev rigtig gode venner med. Det var nok især, fordi vi boede under samme tag, at vi lærte hinanden så godt at kende. For jeg vil sige, at det er svært at møde lokale uden for ens lejlighed. Der er dog mulighed for at lære de lokale at kende i sin klasse eller gennem gruppearbejde. Mange kinesiske studerende bruger stort set hele dagen på biblioteket, og derfor kan det godt være svært at lære dem ordenligt at kende. Det var i hvert fald tilfældet med mine roomies. Men når de lægger skolebøgerne fra sig, er det fantastisk at lære folk at kende fra en helt anden kultur. Man lærer så meget om deres hjemland og dets traditioner. Og derudover har man fået venner for livet, som man en skønne dag skal over at besøge igen. Det er netop det fede ved udveksling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *