CEU San Pablo, Madrid

Af Jeppe Højen Petersen (journalist)

Madrid: Et fagligt tomrum

Mit udvekslingsophold i Madrid har været en skøn oplevelse, men kigger jeg på min journalistiske faglige udvikling, skal jeg have stærke briller på.

Det var med en vis risiko, at jeg valgte Madrid som min udvekslings by. Jeg havde et stort ønske om at komme til et spansktalende land, og den eneste reelle mulighed, jeg stod med, var Madrid. Grunden til at jeg anså byen som en chance, var det, jeg havde hørt om de journalistiske muligheder på udvekslingsuniversitetet.

Og jeg må desværre indrømme, at mine bange anelser blev bekræftet.

Inden jeg tog af sted havde jeg – med rette – fået at vide, at mulighederne for at vælge spændende og givende fag var meget bedre, hvis man bestred et godt niveau på spansk. Og med stor tro på egne evner lod jeg ikke dette faktum slå mig af pinden.

Desværre viste det sig hurtigt efter min ankomst, at mine spanskkundskaber ikke var helt tilfredsstillende til at vælge fag på spansk. Så derfor endte jeg med at vælge mine fag på engelsk (på nær Spansk som sprogfag – det giver dog ikke merit (¿Qué pasa, DMJX?).

Fagene, jeg valgte, var såmænd meget fine, og i langt de fleste af tilfældene var niveauet godt. Problemet var, at fagene i stor udstrækning ikke havde meget med journalistik at gøre, og at de fag, der blev udbudt med et mere klart journalistisk snit, havde et niveau, som jeg (og efter min opfattelse de fleste) allerede ville have opnået på DMJX. Fagene var mere eller mindre på begynderniveau. Og så kunne jeg kun kigge på de fag, der blev tilbudt på spansk, som havde et klart højere niveau.

Jeg prøver ikke at afskrive universitetet for kommende studerende, men min klare anbefaling må være, at du, kommende udvekslingsstuderende, mestrer spansk på minimum B1, gerne B2-niveau. Så er der virkelige fede og udfordrende fag i vente!

Afslutningsvis skal det dog siges, at jeg på ingen måde fortryder mit ophold. Der er rigtig mange gode grunde til at vælge Madrid som udvekslingsdestination. Spaniere er et meget venligt folkefærd, vejret er helt fantastisk, byens kulturelle udbud er i verdensklasse, der er overskuelige udsigter for at besøge resten af Spaniens storbyer, og så nyder Madrilenerne (og de fleste udvekslingsstuderende) café/bar-livet, som byder på billige øl og god mad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *