Hogeschool Utrecht, Holland

Af Nadine Jacobsen, Kommunikation

Tag til Utrecht og du vil ikke fortryde!

Under mit udvekslingsophold har jeg besøgt mange afkroge af Holland, men intet sted har vundet mit hjerte som denne ”gezellige” skønhed af en studieby. Jeg ved tidligere udvekslingsstudenter fra Hogeschool Utrecht (HU) har været godt omkring både studielivet, boligsøgning og overlevelse i Utrecht, men jeg vil alligevel prøve at give mit besyv med.

Det praktiske

Allerførst vil jeg anbefale at få sig en hollandsk bankkonto. Supermarkeder og mange spisesteder tager kun hollandske kort og det er dyrt i længden at betale 30 danske kr. per kontanthævning. Jeg har været kunde hos ABM AMRO og har kun gode erfaringer med dem. Det er super nemt at oprette en konto, koster ca. 3 euro om måneden og min bankrådgiver var hurtig til at svare på mine mails, hvis jeg havde spørgsmål.

En cykel i Utrecht er uundværlig, det er det foretrukne transportmiddel for studerende til skole, til sociale arrangementer eller hjem fra byen. Jeg valgte at købe min cykel brugt fra en cykelforhandler, men min erfaring er, at det bedre kan betale sig at købe en cykel af tidligere studerende, da man her kan få en billigere pris. Sørg dog for at få en solid lås og lås så vidt muligt altid cyklen til et hegn, et træ eller en lygtepæl, da cykeltyveri er hverdag i Utrecht. Derudover skal man som studerende registreres i den kommune man bor i, mens man studerer. Så vidt jeg er orienteret, sørger skolen for at arrangere en aften, hvor studerende, der bor i Utrecht kan komme og registrere sig. Man skal dog selv sørge for at melde sig ud af kommunen igen, inden man rejser hjem, og da der ofte er ventetid, kan det være en god idé at lave en aftale i god tid før afrejse.

 

Bolig

Jeg begik desværre den fejl at vælge et værelse i nabobyen Zeist igennem SSH. Byen er i og for sig hyggeligt nok, men området er meget bevokset med træer og knapt så sjovt at komme hjem til om aftenen. Dertil kommer, at campus og centrum ligger hhv. 20 og 30 min væk på cykel, og beboere i komplekset enten er familier eller internationale studerende, som læser hele deres bachelor i Holland. Jeg var derfor utrolig heldig at få et værelse i Pythagoraslaan, der ligger midt imellem campus og centrum, hvorfor jeg måtte flytte habengut og adresse efter blot en måned i et helt nyt land. Jeg har været glad for at bo her, man kommer nemt tæt på de 12 roommates man har, og der er altid nogle at snakke med. Det skal dog siges, at der ofte afholdes fester i Pythagoraslaan og derfor er meget lydt og ulækkert i køkkenerne. Så hvis du leder efter et mere fredeligt sted at bo, vil jeg anbefale Alexander Numaankade, hvor mine to bedste venner boede. Det er efter min mening, det mest velholdte og renlige hus med den bedste beliggenhed (dog også et af de dyreste).

 

Det sociale

Fordelen ved at tage på udveksling i en mindre by som Utrecht er klart, at man som studerende bor tæt og er mere afhængige af hinandens selskab. Samtidig er ESN Utrecht, en frivillig studenterorganisation, virkelig gode til at skabe sammenhold på kryds og tværs af uddannelserne med billige events som kanotur, internationalt køkken, vandski og weekend abroad. Derudover vil jeg virkelig anbefale at udforske Holland, mens man er her. Tag til karneval i Maastrict, til Haag for politik og strandbarer eller Amsterdam for shopping og det berygtede Red Light District. Trafikselskabet NS giver mulighed for at bestille returbilletter for grupper helt ned til 7 euro – læs mere om dem her: http://bit.ly/1K0V99b. Der findes grupper på Facebook for alle de større byer, hvor man kan finde medrejsende, søg efter ”NS group ticket (by)”.

Sidst men ikke mindst så husk at nyd det så længe det varer! Det bliver uden tvivl de bedste 5 måneder af dit liv. Har du nogen spørgsmål, skal du være velkommen til at skrive til mig: nadine_jacobsen@yahoo.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *