Bilgi University, Istanbul, Tyrkiet

Af Magnus Højberg Mernild (kommunikation)

 

Universitetet består af tre campus, hvor det største, og der hvor undervisningen foregår, ligger på spidsen af det Gyldne Horn. Pop-up events, koncerter og festivaler er med til at skabe den hyggelige og livlige atmosfære, der gør, at mange af eleverne bruger al deres tid på campus.

Underviserne er kendt som værende blandt de bedste i Tyrkiet og undervisning foregår – til afveksling fra mange af byens andre uddannelsesinstitutioner – på engelsk. I modsætning til mit indtryk af tidligere elevers erfaring, var jeg på alle leder og kanter imponeret over udbudet af fag, fagligt niveau, faciliteter etc.

– Jeg havde ingen forelæsninger men kun klasseundervisning, hvor interaktion med underviser men også dialog mellem elever vægtede meget højt.

 

Documentary workshop

Kan kun anbefales. Undervisningsformen kredser om filosofiske, etiske og moralske syn på dokumentarbranchen, men samtidig også hvordan vi opfatter verden omkring os. Kommer igennem alle stadier fra idéudvikling, filmning, redigering og afsluttes med færdigproduceret fem minutters lang dokumentarfilm. Undervises af Ethem Özgüven, der er anerkendt som en landets bedste dokumentarister.

 

Radio Documentary

Et workshop-fag, der giver indsigt i alle faser fra tanke til produktion af radiodokumentar. Undervises af tidligere BBC radiovært og afsluttes med valgfri produktion.

 

Begge dokumentariske fag er kreative og med stor frihed til at arbejde med emner af eget ønske. Underviserne er begge utrolig inspirerende og elsker udenlandske elever.

 

Turkish for Foreigners

Engelskniveauet er generelt lavt i byen, så at kunne lidt tyrkisk åbner en masse døre, og gør hverdagen lettere. Hvis du i forvejen har mod på at prøve dit tyrkiske af i samtale med de lokale, er faget er godt alternativ til de tungere intensive kurser. Det er 2 timer ugentligt, hvor man får en grundlæggende forståelse for sproget, basis grammatik samt simpelt ordforråd og brugbare vendinger.

 

Performing Arts Management

Udbudt som master-fag, men relativt letfordøjeligt how-to fag, der runder alle vigtige grene af afholdelse af live performances. Festivaler, teaterscener, events etc.

 

Modernization, Nation & Communication

Det tungeste og mest teoretiske fag, jeg havde. Handler i stor grad om, hvordan vi gennem diskurser og sociale konstruktioner i medier, symboler etc. skaber nationalfølelse. Faget giver et godt indblik i det tyrkiske mediebillede, historie og politiske landskab, men kravene er høje. Man er ansvarlig for egen forelæsning, to større rapporter samt et afsluttende Research Study. Ligeledes master-fag.

 

Men Istanbul er ikke blot studie – tværtimod. Den enorme by er i sig selv trækplasteret, der på hektisk og fascinerende facon altid er i følelsernes vold fra morgenens første bønkald til den sidste klub siger godnat. I en pærevælling af moskeer og måger, sultaner og sultende, bohemeliv og brostensgader samt religiøse røster og rungende beats lever Istanbul på alle måder op til klicheen som broen mellem Asien og Europa.

Byen kan hverken på et semester eller menneskeliv opleves til fulde, men du løber aldrig tør for idéer. Hvert område er som sin egen lille by fra Kuala Lumpurs finansdistrikt over hipstermiljøet i Williamsburg til en forstad i Damaskus. Hvad du finder overalt i verdens storbyer, finder du i Istanbul – bare med et lokalt touch.

– Med byens fire religioner: Islam, Besiktas, Fenerbahce og Galatasaray, er det nærmest umuligt at forlade byen uden at være fodboldfan, og begrebet en tyrkertro bliver i den grad billedgjort.

 

Skriv endelig, hvis du har spørgsmål eller andet – mhmernild@mail.dmjx.dk / 60 51 05 85

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *