Göteborgs universitet, Sverige

Af Kia Riedel Jensen, Kommunikation

Når jeg fortæller, at jeg har været på udveksling i Göteborg, kigger folk underligt på mig. I deres øjne kunne jeg lige så godt være blevet hjemme, for Göteborg er jo ”bare” Sverige. Men der tager de fejl, Göteborg er den fedeste by at være på udveksling i som dansker! Af en eller anden grund elsker de danskere, og jeg har flere gange oplevet at få ting gratis, blot fordi jeg er dansker. Det har været alt fra kaffe, plaster, fribilletter til en fodboldkamp og et par bukser i H&M. Derudover flager de med dansk flag på mærkedage som f.eks. dronningens fødselsdag og grundlovsdag.

Ud over at elske danskere er Göteborg også et sted der virkelig kærer sig om internationale studerende. I den første uge inviterede byen på gratis mad, drikke og velkomsttale fra borgmesteren, ligesom al information over hele byen gives på både svensk og engelsk. Med et studiekort får du ydermere rabat på stort set alt i hele byen.

Selvom jeg vidste, at jeg skulle have fag på engelsk, var sproget, noget af det der bekymrede mig mest. Jeg forstod ikke et kvæk svensk, inden jeg tog afsted. Men i Göteborg taler de mere skandinavisk end svensk, og jeg har uden problemer kunne forstå, hvad de har sagt, ligesom det ikke var noget problem for dem at forstå mig.

Som nævnt havde jeg udelukkende fag på engelsk. Systemet i Sverige er lidt anderledes, så her har man kun ét fag af gangen, som så løber over en måned eller to. Det giver mulighed for virkelig at fordybe sig, fordi man kun skal koncentrere sig om én ting. Derudover har man sjældent mere end 6-8 undervisningstimer om ugen (fordelt over 2-3 dage), så man har masser af fritid til at lave andet. Fagene, jeg havde, var:

  • Global studies: Key Concepts
  • Opinions in a Mediatized Society
  • Local and Global Social Movements

Alle fag har på en eller anden måde været fagligt relevante, og samtlige undervisere benyttede sig af ugentlige seminarer, hvor der var mødepligt. Dette var en god måde at få opsummeret og diskuteret ugens emne. Derudover har jeg også haft masser af gæsteforelæsere fra den ”virkelige” verden, som har kunnet give en mere praktik viden frem for den meget teori, der trods alt er i undervisningen. Den eneste ulempe ved at have fag på engelsk er, at de er forbeholdt internationale studerende, og chancen for at møde svenskere er altså meget lille. Til gengæld gør de meget for, at de internationale studerende får et godt forhold til hinanden, og for mig har det været guld værd at møde mennesker fra hele verden.

Jeg ved ikke, hvordan jeg bedst kan beskrive landskabet og naturen, men hvis du synes, der er flot på Bornholm, bliver du i hvert fald ikke skuffet, hvis du tager til Göteborg. Vi har hiket og klatret i klipperne, nydt forårsolen ved de mange smukke søer og gået lange ture langs huse, der mest af alt minder om noget fra en historie af Astrid Lindgren. Sverige har også et helt særligt forhold til kaffe og kage, og der går ikke en dag, hvor du ikke bliver spurgt, om du vil med til ”fika”. Deres transportsystem er også helt eminent. De har sporvogne og busser der dækker hele Göteborg, og med et månedskort kan du bare hoppe af og på, som du lyster. Da Göteborg er en forholdsvis lille by, tager det ikke lang tid at komme fra et sted til et andet, og mange sporvogne overlapper hinanden, så du altid kan komme frem og tilbage.

Alt i alt er Göteborg en helt fantastisk by at være på udveksling i, og det får mine varmeste anbefalinger. Menneskerne er imødekommende, naturen er fantastisk, undervisningen er faglig relevant, der er masser af fritid, og deres transportsystem er fantastisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *