Hogeschool Utrecht

Af Signe Buchholtz Andersen (kommunikatør)

Klumme Utrecht – Alt det praktiske

Fra september 2014 til februar 2015 var jeg på udveksling i Utrecht, Holland. Jeg fulgte programmet ICM på Hogeschool Utrecht, HU med Fie Risager og Signe Frøkiær. Vi har delt klummeskrivningen lidt op, så det giver mening at læse alle klummerne. Den her giver et bud på, hvordan man rent praktisk overlever i Utrecht og Holland generelt. Hvis du vil vide noget om det at studere på HU, så læs Signe Frøkiærs klumme. Hvis du vil vide noget om alt det sjove, så læs Fie Risagers klumme.

Registrering: Når du ankommer til Utrecht skal du registreres i Municipal Personal Records Database. På introdagen på HU, får du mere information, om hvordan du bliver registreret.

Bolig: Der er meget få boliger i Utrecht, og det er svært at finde, lige meget hvad du søger. Som exchange student kan du få bolig via SSH Short Stay Solution. Dog er boligerne efter vores mening dyre i forhold til standarden, og du skal være opmærksom på, at boligerne hurtigt bliver lejet ud. Sign up i SSH med det samme, du ved, at du skal til Utrecht. Forvent hardcore kollegium-stil med SSH. Hvis du er for sent ude, er det muligt at finde en lejlighed eller et værelse via en boligportal. Vi fandt bolig via Kamernet, som fungerer a la. Boligportalen, der findes også gratis boligportaler. Gå evt. sammen med nogle om at leje et hus. Hvis du ikke finder noget inden, du ankommer til Utrecht, kan du få hjælp af skolen. Husk at booke hostel i god tid, da også de bliver hurtigt booket.

Priser: Boligsituationen er uholdbar, men heldigvis er det generelt billigere både at handle og spise ude i Holland end i Danmark. Så udnyt og nyd det!

Maestro card: Det største hollandske irritationsmoment er, at det ikke er almindeligt at bruge Visa kort. På turiststeder i Amsterdam kan man som regel bruge sit Visa kort, men ellers er det normalt, at butikker og restauranter kun modtager Maestro kort. Det gælder også store supermarkedskæder som Albert Hejin. På HU er det hverken muligt at bruge kontanter eller Visa kort.

Bank: Derfor, opret hurtigst muligt en konto i en hollandsk bank. De er vant til at modtage exchange students, og det er nemt og hurtigt at åbne en konto mod et mindre gebyr. Vi har gode erfaringer med ING bank, som har flere filialer i Utrecht.

Supermarkeder: Alle hollændere elsker supermarkedskæden Albert Hejin, men det er generelt dyrere end andre supermarkeder. Hvis du kan leve med lidt discount, så led efter en Nettorama, Jumpo eller Plus. I Lombok området tæt på stationen i Utrecht er der et stort udvalg af grønthandlere, slagtere og fiskeforhandlere.

Cykel: Det er ikke til at komme uden om. Når man bor i Holland, skal man have en cykel. Det er for dyrt at køre i bus på de korte strækninger. På diverse Facebook-sider for studerende i Utrecht bliver der jævnligt solgt cykler. Hvis man ikke når at få fat i én her, er der mange cykelbutikker rundt om i byen. Det kan betale sig at kigge i nogle forskellige butikker, og evt. lidt uden for centrum.

Desuden er det ikke det samme at cykle i Holland som i DK, vær opmærksom på, at det ikke er almindeligt at give tegn til stop eller sving, og at større scootere også må køre på cykelstien.

OV-chip card: Når strækningen er for lang til cykel, er det heldigvis nemt at hoppe på bus, tog eller sporvogn. Hollands offentlige transportmidler fungerer upåklageligt, men det er heller ikke billigt. Skaf hurtigt muligt et OV-chip card. Du kan købe det i automaterne på stationerne, hvor du også kan tanke det op. Hvis du er i tvivl, så kan det også købes i en OV-information. Det er muligt mod et mindre gebyr at tanke op med Visa kort.

Mobil: Da vi startede på HU, fik vi et Lebara simkort med en startpakke. Vi fik derfor aldrig undersøgt andre selskaber. Det er dyrt at ringe og taletiden bliver hurtigt brugt op hos Lebara. Det kunne for os bedst betale sig at købe internet og ringe via Facetime.

Fitness: Som regel skal man tilmelde sig fitnesscentre for et år. Det er generelt dyrere end i Danmark. Olympus Stadion på Campus ved HU tilbyder både fitness og andet sport, men her skal man også tilmelde sig for et år af gangen.

Det var lidt om alt det praktiske. Hvis du sidder tilbage med spørgsmål, så skriv til signe_buchholtz@hotmail.com. Ha’ et godt ophold.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *