Hogeschool Utrecht

 Af Christian Lindharth (kommunikatør)

Den udvekslingsstuderendes guide til Utrecht

Frygt ikke for hjemve, når du tager til Utrecht, for byen er Aarhus om igen – i store træk i hvert fald. Butikkerne med deres priser og de varer de sælger, de flade landskaber og skovene i naturen og menneskene man oplever på gaden. Men er kun de mest synlige steder. Med det sagt, skal det understreges, det er helt anderledes at læse kommunikation i Holland.

Selv bor jeg til leje ved SSH – Short Stay solutions (se mere i afsnittet om SSH nedenfor). Det er et seks etagers kollegium, der overvejende bruges af udvekslingsstuderende, men hvor der også er hollændere at finde. Bygningen er brugt og slidt og man lærer at nogle mennesker godt kunne bruge en lektion i rengøring af badeværelse og køkken. Men det er det hele værd!

Altid liv på gangene, altid en fest at tage til – både i opgangen og downtown – gode mennesker, som man altid kan starte en spændende snak med. Og vil man hellere trække sig tilbage og fordybe sig, er det nemt. Ved at omgive sig med andre udvekslingsstuderende, er der altid en initiativtager til nye oplevelser og andre dumheder.

På skolen – Hogeschool Utrecht (of Applied Sciences) – foregår undervisningen helt anderledes. Går man gennem nogle af de mange korridorer i fakultet for kommunikation og journalistik, ser man folk lave alt lige fra at starte undervisningen med meditation, henover computeranimeringer til dynamiske brainstorms, hvor alle går rundt. Der er selvfølgelig også almindelige klasser, men det er næsten hvad der indfanger miljøet bedst. Holland er (har jeg siden lært) utrolig gode til at aktivere og gøre brug af deres mange studerende. Utrecht er ingen undtagelse. Arbejdet foregår som regel i grupper med reelle klienter eller tidligere kommunikationscases, som kun gør arbejdet så meget mere interessant!

Samlet udgør skolens fantastiske miljø og det at bo med studerende fra hele verden egentlig hele essensen i oplevelse – plus det faktum, at der selvfølgelig er et helt land, der skal udforskes i løbet af den tid man er her!

Læs her uddybninger og tanker om de oplevelse jeg har med alt fra skole til bolig.

Bolig – SSH – Short Stay Solutions

Selv bor jeg på Beneluxlaan 924a. Et nedlagt ældrehjem, som ikke længere får penge til så meget vedligeholdelse, som det egentlig trænger til. Men bygningen skal rives ned i 2015, så det bliver nok ikke anderledes. Jeg vil anbefale at gøre brug af SSH’s boliger, fordi det er nemt tilgængeligt geografisk, prismæssigt og så er det relativt nemt at finde en bolig her.

Jeg deler et værelse (ikke lejlighed, men værelse) på ca. 30-35 m2 med franskmanden Etienne. Værelset har to senge i hver sin ende af værelset og i forlængelse to skriveborde, to klædeskabe, to reoler til mad og køkkengrej, et bord i midten til spisning og stole og lænestole. Alle værelser har store vinduespartier. Prisen er 405 € (3037 kr.) månedligt med alt for denne type værelse. Prisen er overkommelig, men en smule overpriced ser man på, at man deler køkken, bad, én vaskemaskine og én ovn. Men der findes også andre værelser. Enkeltmandsværelser fås til ca. 2800-2900 kr. månedligt og er omtrent 11 m2. Ligeledes kan man også få endnu større værelser på helt op til 70-80 m2, men så er prisen også omkring de 550 € (4.125 kr.)

Noget af det vigtigste man skal huske, hvis man vælger en bolig gennem SSH er, at man skal lægge en masse penge, første dag man flytter ind. Prisen lyder første og sidste måned, depositum (ca. 8-11 %t af huslejen) og et administrationsgebyr på 100-150 €. For mig betød det en betaling på lige knap 11.000 lange svende ved ankomst. Slam!

Rengøringstjanserne deles man om her. En uge med køkkentjans (én rengøring), en uge med rengøring af gangen (én rengøring) og to gange med rengøring af toiletterne og så har man som regel fred fra det i fire til fem uger.

Jeg kender ikke ret meget til de andre bygninger SSH udlejer, men jeg har ikke hørt noget negativt om det, fra de jeg kender der.

Hele ansøgningsprocessen ved SSH starter i april. Men melder sig til (gerne inden april) og så begynder man at søge, når man bliver godkendt. Ansøgningsprocessen kan være besværlig, hvis man ikke læser deres guides igennem. Jeg taler af erfaring. Jeg forsøgte i flere måneder, indtil de gjorde mig opmærksom på, at mit ansøgningsskema var udfyldt forkert. Til den tid var de fleste pladser taget (i hvert fald hvis man spurgte i løbet af sommerferien). Jeg endte med at få tildelt min bolig første skoledag, af det Internationale Kontor og det viste sig, at der slet ikke var tæt på at være optaget.

Vælger man at søge bolig uden om SSH kan jeg ikke sige så meget om det andet, end at det kan være værd at kende til de her FB-sider:

– “Erasmus Utrecht 2013-2014” (husk at ændre årstal)

– “Utrecht International Students”

– “I know a place… (Utrecht)”

– “ESN Utrecht – 2013 semester 1” (huske at ændre årstal)

– “Utrecht International Meet Up”

Hogeschool Utrecht (HU)

Undervisningen forgår i De Uithof. Det er campus for HU og Utrecht Universitet og der er mange studenterboliger – også SSH. Det er et rigtig lækkert område, som kun ligger 10 minutter fra byen på cykel.

Fakultetet for kommunikation og journalistik er det eneste fakultet, som har sin egen bar/café.

Der findes to kommunikationsuddannelser her. International Communication & Media (ICM) og Communcations & Multimedia Design (CMD). ICM kender jeg ikke så meget til, men så vidt jeg ved, er den mere orienteret til i retning af corporate kommunikation, men også med mulighed for undervisning i branding, magasinudvikling osv.

Jeg er på CMD linjen under Concept Design. Concept Design er en linje, der uddanner copywriters, konceptudviklere, strateger, art directors, designere og grafikere. Typisk lige til de kreative reklamebureauer, tegnestuer og lignende. Nogle af underviserne her er gamle reklame veteraner, hvilket gør det så meget mere interessant. Som tidligere nævnt, er arbejdet typisk i grupper, og opgaverne baseret på gamle cases eller med egentlige aktuelle kunder, der står og mangler en kommunikationsløsning.

Èt semester i Holland er en blok af 10-11 uger, så man når at have to semestre her. I hvert semester har man tre fag, hver af fem ects point (der findes indtil videre ikke fag med højere antal point). Der er eksamen (aflevering af opgaver) i første blok i efterårsferien, mens sidste blok har eksamen i midt/slut januar.

Den typiske struktur for CMD er med omdrejningspunkt i faget NDD project. Det er 10 uger med, hvor man i firemandsgrupper løser et reelt kommunikationsproblem for en klient, mens alle de andre fag supplerer til inspiration og viden.

Oprindeligt ville jeg have et miks mellem både ICM og CMD. Det var skam muligt, så længe lektionerne ikke lå oven i hinanden. Men jeg endte at skifte helt til CMD på allerførste ankomstdag. Jeg anbefaler ikke umiddelbart dette miks, da det kan blive rodet i forhold til den struktur, der er i de to og med de to fokuser de har. Men det er altså muligt.

Byen

Meget kort, så er det her det foregår:

– Tivoli (club/spillested med store navne)

– Havana (eksotisk cubansk barstemning)

– SSH bygningerne. Der holdes officielle og ikke officielle fester tit og ofte. Hvis du ikke flytter ind her, så sørg for at få nogle venner her.

– Van Buuren (kanon spisested sted – høj kval og lav pris)

– De Markt (spisestedet, når kæresten eller forældrene kommer)

– Brodje Ben (Tømmermandsmad, der slår McD)

– LUX (club)

– Oudegracht (”hovedåen,” der går gennem centrum, hvor alle butikkerne er at finde)

Diverse – telefon, betalingskort, transport m.m.

Det kan godt betale sig at få en bankkonto i Holland. Det koster ikke noget, og det gør betaling af alting meget lettere. Her accepterer MEGET få steder VISA (!?!?). I stedet tager de Maestrocard, og ”Chipknijp”. Chipknijp er et kort, der kan fyldes op med penge over alt på skolen, supermarkeder osv. Det koster vist ikke noget (har ikke anskaffet mig et).

Transport er 95 % på cykel. Standarderne her er meget anderledes end i DK. De er ALLE brugte og efterhånden jævnt slidt. Men de kan anskaffes for helt ned til 40 € + en ordentlig kæde til 20 € (der stjæles med arme og ben). De er også Tram (letbane). De og busserne er jævnt dyre, men anskaffer man sig et OV-card, bliver det en del billigere.

Et billigt simkort kan anskaffes gennem tilmelding ved ESN. De er arrangører af introuger for internationale studerende og uddeler gratis simkort til Lebara. De er billige, når der skal ringes rundt i hele verden, men dur ikke til så meget andet. Jeg klarer mig helt fint med åbent Wifi i lejligheden, på skolen og mange steder rundt omkring i byen og togene. Skal man have 3g/4g, skal man kigge på ”Viking Phone” eller lignende. De skulle efter sigende være ret billige.

Hurtige råd:

– Ingen grund til at tage transformer med til opladning hernede.

– Flybilletter kan fås billigt herned til Schiphol, men toget kan også gøres til ca. 300 kr. med en Orange billet (køb i god tid!).

– Man skal købe lidt køkkengrej, når man ankommer, der er ikke så meget at gøre brug af. (SSH)

– Ture til Amsterdam tager 20-25 minutter og koster otte euro.

– Medbring et godt brætspil

Det var alt.

Du er velkommen til at kontakte mig på christianln@mail.dmjx.dk eller via FB (Christian Lindharth).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *