JMK Stockholm

Af Katrine Rubeck Olesen

Hvis du bare en gang har overvejet at tage et semester i udlandet, så tag af sted. Det er en fantastisk oplevelse, og jeg har ikke en eneste gang fortrudt det!

Virker det som et stort skridt at skifte den trygge hverdag i bunkeren ud med et liv i et andet land, behøver du jo ikke at rejse til den anden side af jorden. Jeg tilbragte et halvt år i Stockholm, og jeg er overbevist om, at jeg har haft det lige så fedt, som alle de andre. Det handler ikke så meget om stedet, men om hvad du selv lægger i det.

Jeg var småforelsket i Stockholm allerede inden, jeg flyttede derop, og forelskelsen har nu udviklet sig til et livslangt kærlighedsforhold. Der går ikke længere, inden jeg vender tilbage.

Stockholm er en skøn by med masser af storbymentalitet og gode muligheder for at gå på opdagelse i byens mage forskellige kvarterer.

Universitetet er i sig selv ikke noget specielt, men det at tage på udveksling giver en fantastisk mulighed for at udvide din horisont og ikke bare følge den slaviske vej gennem uddannelsen.

Min interesse for kommunikation er stille og roligt vokset efter praktiktiden, så på Stockholm Universitet søgte jeg fag på kommunikationsvidenskab. Det endte med: Populærkultur, Internet og Digitale Medier og Information, Propaganda, Reklame og PR.

Alle fag blev undervist på svensk, men det skal du ikke lade dig skræmme af. Det meste af pensum er på engelsk, og afleveringerne fik jeg lov til at skrive på dansk.

En ting er vigtig at vide, hvis du søger ind på Stockholm University, og det er, at de følger et blok-system. Et semester består af fire blokke, så oftest har man kun et fag ad gangen, og så en lille eksamen hver femte uge. Det fungerer fint, og der er masser af tid til oplevelser og mulighed for at rejse til både Lapland for at køre på hundeslæde og smutte på cruise til Helsinki (Helsingfors), Riga eller Tallinn for at opleve lidt andet.

I forhold til det sociale vil jeg helt klart anbefale, at søger om at få et værelse på Lappis, der er en helt lille kollegieby næsten ved siden af campus. Godt nok går du som journalist-/kommunikationsstuderende i skole på Östermalm inde i byen, og campus ligger på Norra Djurgården. Men typisk skulle jeg kun ind på skolen to gange om ugen.

Stemningen på kollegiet er skøn, og jeg vil tro, at cirka 60 procent af beboerne er udvekslingsstudenter, så der er et internationalt miljø, som du ikke finder lignende andre steder.

Det betød til gengæld, at jeg ikke kom i kontakt så mange svenske studerende, men jeg tog også af sted for at møde studerende fra hele verden, og det er der rig mulighed for på Lappis.

Min omgangskreds blev mine roommates på kollegiet, og dem jeg ellers lidt tilfældigt mødte rundt omkring. Alle var utrolig åbne og imødekommende, og medmindre du er en enspænder, kan du ikke undgå at få nye tætte venskaber. Mange læste noget helt andet end mig, og hvor var det befriende at få et nyt perspektiv og for en stund komme lidt væk fra det til tider konkurrenceprægede miljø på DMJX.

Så har du brug for at komme lidt væk fra bunkeren, udvide din horisont og have et semester, hvor du ikke behøver at bruge al din tid på studiet, så smut da en tur til Stockholm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.