Pontificia Universidad Católica de Chile

Af Cecilie Sønderstrup.

Santiago!

Jeg kan varmt anbefale at krydse Atlanterhavet og læse et semester i Chile. Jeg kendte landet i forvejen, da jeg har boet der nogle år som barn og teenager. Alligevel var det en lærerig og spændende oplevelse at være der som (journalist) studerende. Først og fremmest på grund af landets historie og nuværende økonomiske, sociale og politiske udvikling. Dernæst fordi UC gjorde det nemt at møde både lokale og andre udvekslingsstuderende. Og så har jeg fået en masse ny viden med i bagagen.

40 året for kuppet chile
40-året for kuppet

Santiago er med sine mange kulturelle tilbud en levende og spændende by at bo i. Områder som barrio Brasil (mit hood) o barrio Yungay er med deres hyggelige cafeer, parker, restauranter og fælles aktiviteter uslebne diamanter, hvor man bl.a. kan gå til cueca (chilensk folkedans), se gratis teaterforestillinger, strække lemmerne til yoga i den lokale Hare Krishna klub og lytte til folks hjemmelavede sange til åben mikrofonaftener – med rødvin og empanadas til! Der er med andre ord masser at give sig til.

Karneval chile
Karneval

Mindre fed er den tykke sky af luftforurening, der hænger over Santiago. Personligt påvirkede smoggen mig ikke meget, og generer den, kan man nemt at komme ud af byen. En anden ulempe er det ineffektive bureaukrati og de lange fingre. Chilenere er verdensberømte for at være snedige tyve, så man skal altid holde øje med hat og briller. Ellers er Santiago ret sikker, men man skal ikke bevæge sig for meget rundt på gåben efter midnat. Heldigvis er taxaer ok billige.

Det sproglige: De fleste fag på UC foregår på spansk, og det er da også et krav fra skolens side, at man kan tale sproget. Eller det skriver universitet i hvert fald på dets hjemmeside. Flere af mine medstuderende kunne dog ikke tale meget spansk inden de kom, men har lært det undervejs gennem sprogkurser og snak med lokale.

Det faglige: UC er et af Latinamerikas bedste universiteter, men deres undervisningsmetoder er lidt gammeldags. Der er en del udenadslæren, hvilket godt kan virke banalt, når man er vant til at bruge nytillært viden mere aktivt. Det har dog ikke været tilfældet i alle fag, og man lærer noget alligevel.

Jeg har under mit ophold ikke haft journalistiske fag, men jeg mener, at disse alligevel kan bruges i en journalistik sammenhæng:

NAVN: DRAMATICAL BASIS OF THE AUDIOVISUAL (COM708)

Faget handler om at opbygge og skrive manuskripter til fiktionsfilm. Alligevel er det brugbart i forhold til journalistiske historier, fordi man lærer at opbygge og udvikle ”gode” historier. Underviseren (manuskriptforfatteren Paula del Fierro) og hendes hjælper er særdeles gode, fordi de besidder en stor faglig viden og inddrager de studerende meget i undervisningen.

NAVN: AUDIOVISUAL PROYECTS DEVELOPMENT (COM619)

Underviser Paula del Fierro (manuskriptforfatter) og Paloma Ávila Barrera (tv-producer og vært på CNN Chile) er et dreamteam og nogle af Chiles bedste inden for deres respektive fag. Workshoppen er et kreativt værksted, hvor man i grupper udvikler tv-koncepter. Til sidst bliver ideerne pitchet for en tv-kommission, som giver grundig feedback og måske vælger at købe nogle af ideerne. Takket været lærernes faglighed og deres energi og humor var faget en lærerig oplevelse. En lille ulempe er dog, at faget ikke er et hovedfag. Det betyder, at mange af de chilenske studerende ikke prioriterer faget særligt højt, hvilket gør det svært at lave gruppearbejde. Men det er vist en generel ting for chilenske studerende – de gør alting i sidste øjeblik!

NAVN: SEMINARIO: AMÉRICA LATINA, SIGLO XX (ICP0109)

I dette fag lærer man om de vigtigste geografiske udfordringer, historiske begivenheder og politiske systemer i Latinamerika. Det faglige niveau varierer lidt fra underviser til underviser (tre forskellige), men meget af det skriftlige materiale er godt, og jeg føler, at jeg på kort tid har fået et overblik over LA. Hvis du vælger dette fag, skal du være obs på at spørge underviserne, hvad de forventer af dig til eksamenerne, da det var meget forskelligt fra lærer til lærer.

Et lille råd i forhold til valg af fag: Undersøg hvilke fag du som udvekslingsstuderende kan tage inden afrejse. Jeg fandt ud af, at jeg slet ikke kunne vælge flere af mine forhåndsgodkendte fag. Kontakt evt. koordinator Patricia Uribe på puribem@uc.cl.

Alt i alt er Chile et dejligt land at være på udveksling i. Foruden ovennævnte er naturen helt fantastisk, så der er masser at give sig til.

Ørken chile
Ørken

Skriv endelig, hvis du har spørgsmål vedr. opholdet eller Chile. Min mailadresse er ccsonderstrup@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *