University of Missouri

Fotojournalist i Missouri
Af Angelina Owino

Et udvekslingsophold på University of Missouri er mange ting, men først og fremmest var det et selvtillids-boom for mig.

Fra januar 2012 til maj 2012 var jeg udvekslingsstudent i Missouri. Det var en stor omvæltning at komme fra fotojournalistuddannelsen i Aarhus til at læse fotojournalistisk på et amerikansk universitet. Den største omvæltning var niveauet. Jeg vidste godt, at vi i Danmark har et højt niveau inden for fotojournalistik. Der skal ikke mange kig på nettet til for at konstatere det. Fx loggede jeg en dag på facebook, og de to øverste statusopdateringer var fra Nikolai Linares, der var blevet indstillet til Sony Award, og Lærke Posselt der havde vundet World Press Photo i kategorien portræt. Jeg har altid været super glad og stolt på mine kollegaers vegne, men samtidig ærgerlig over, at det aldrig var mig, der vandt. En af grundene kunne jo være, at jeg sjældent har indsendt noget til en konkurrence, men der var jo også en grund til, at jeg ikke indsender noget. Jeg synes tit ikke, at jeg har noget, der kan måle sig med kollegaernes billeder.

Mit syn på mit eget fotografi, og hvad jeg kan i forhold til andre, er blevet ændret meget af mit ophold i Missouri. Pludselig gik det op for mig, at selv om jeg ikke er den bedste i min klasse på Journalisthøjskolen, så har vi alle et ret højt niveau. De steder, hvor jeg især så en stor forskel på mig og de andre studerende i Missouri, var når det kom til billedkritik og historiefortælling. Der er ikke samme kultur for at snakke om billeder på Missouri, så rigtig mange havde svært på at sætte ord på egne eller andres billeder. Det lærte mig, hvor meget jeg egentlig har lært af at være tvunget til at sætte ord på billeder. Når jeg snakker om historiefortælling, mener jeg det at vinkle sin reportage. Der er ikke samme fokus på, at man skal vinkle sin historie, som vi lærer i Aarhus. Jeg har fx skullet lave en multimedieopgave med tre andre studerende, der ikke forstod, hvad jeg mente, når jeg sagde, jeg synes vi skulle finde en vinkel på vores rodeohistorie, så det ikke bare blev noget om rodeo. Det endte så med at blive noget om rodeo desværre.

Opholdet har derfor udover at give mig nogle færdigheder, som man ikke lærer på Journalisthøjskolen såsom multimedie, lave hjemmeside, micro docs og forretningsmodel for fotojournalister, også sat fokus på, hvor mine styrker er i forhold til andres, og det har været rigtig godt for min selvtillid. Når det er sagt, har det samtidig også sat fokus på, at der bestemt er områder, hvor fotojournalistuddannelsen i Aarhus halter bagefter. Her tænker jeg især på, at man i Missouri ikke kun har øje for, at de studerende kommer til at arbejder på en avis, men har taget nogle andres kurser ind, der er lige så meget tilrettelagt til at skulle være freelancer så som førnævnte micro doc, business practice for photojournalists og lyslægning.

Kombien Journalisthøjskolen og Missouri synes jeg er helt fantastisk, og jeg vil til enhver tid anbefale det til andre.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *